5 tips om je tekst aantrekkelijker te maken

Je hebt eindelijk je tekst geschreven, maar je bent toch nog niet helemaal tevreden. De tekst is inhoudelijk goed, maar nog niet heel erg aantrekkelijk. Als je dan eindelijk een goede tekst hebt geschreven, wil je natuurlijk ook dat het wordt gelezen! Met deze 5 tips maak jij in no time je tekst een stuk aantrekkelijker.


1. Het begint allemaal met de juiste kop

Zorg ervoor dat de titel de strekking van het verhaal weergeeft. Mensen houden niet van clickbait, kies dus niet voor een sensationele, maar inhoudsloze titel. Probeer de lezer allereerst nieuwsgierig te maken door signaalwoorden zoals dit, zo en waarom te gebruiken. Door signaalwoorden te gebruiken die naar nog te komen informatie verwijzen, prikkel je de lezer om het stuk te lezen. Daarnaast is het belangrijk om de lezer persoonlijk aan te spreken met woorden zoals je, jouw, we en ons. Door persoonlijk voornaamwoorden te gebruiken voelt de lezer zich meer betrokken bij het artikel. En last but not least: wees niet bang om een lange kop te gebruiken. De lezer heeft liever dat de kop lang is, maar weet wat hij kan verwachten, dan kort en vaag.


Voorbeeld: Dit is waarom je niet zonder smartphone kan


2. Behandel één onderwerp per alinea

Begin elke alinea met de kernzin, dit is de hoofdgedachte van de alinea. Op die manier weet de lezer precies waar hij in deze alinea over gaat lezen. De rest van de alinea is de toelichting op de kernzin. Als je ziet dat er twee hoofdgedachten in één alinea zitten, maak hier dan twee alinea's van. Zo houd je de alinea's kort, aantrekkelijk en begrijpelijk.


3. Gebruik tussenkopjes

Goede tussenkopjes maken de lezer niet alleen nieuwsgierig, maar zorgen ook voor structuur in de tekst. Een goede tussenkop geeft, net als de titel, de strekking van de alinea weer. Vooral op het internet worden teksten vaak niet meer in zijn geheel gelezen. Door tussenkopjes te gebruiken kunnen lezers een tekst snel scannen en toch de boodschap meekrijgen. De kans zit er dik in dat zij dan toch even snel het stukje onder de kop lezen.


4. Wissel lange en korte zinnen af

Zorg voor een mooie balans tussen korte en lange zinnen. Te veel korte zinnen halen het ritme uit de tekst en te veel lange zinnen maken de tekst te complex. Vaak wordt het gebruik van korte zinnen aangeraden, omdat lezers anders halverwege de zin de draad kwijtraken. Maar lange zinnen hoeven niet per se onleesbaar te zijn, dus deel niet elke lange zin op in meerdere zinnen. Is de inhoud complex? Verdeel het dan in hapklare brokken. Anders niet.


5. Think outside the box

Wees niet bang om creatief te zijn. Voeg wat humor en een persoonlijke touch toe aan je tekst. Dat alleen maakt een tekst vaak al een stuk aantrekkelijker! 😉

Toch niet helemaal zeker over je tekst? Vraag hier een prijsopgave op! Of mail info@schrijfspa.nl voor een welverdiend zen momentje. 🧖🏽‍♀️